Träning för gravida

Är du gravid och undrar över hur du skall kunna träna? I denna artikeln ger vi dig några tips och råd gällande träning som gravid.

Gravid kvinne som går i naturen

Bli matchad med en personlig tränare

Fyll i ett enkelt formulär så matchar vi dig med den personliga tränaren som bäst täcker dina behov

personal trainer and female client
En forfatter av artikler

Øyvind Bringedal

Publisert: 10-06-2022

OBS: Innehållet i denna artikeln bygger på information som hämtad ifrån helsenorge.no. den 05.06.22. Det tas inga förpliktelser efter skrivet datum. Vi uppmanar alla gravida till att konsultera med läkare eller jordmor innan man går igång med träning under graviditeten.

Generellt om träning för gravida

Det är underbart att hålla sig igång med aktiviteter under själva graviditeten. Kroppen genomgår många ändringar som kan leda till smärta, obehag och viktökning. Träning kan hjälpa dig förebygga detta och dessutom göra så att man kommer tillbaka snabbare efter födseln. Det är emellanåt viktigt att man lyssnar på kroppen och tar vissa förhandsregler när man tränar som gravid. Vissa typer av övningar och träningsformer ska man till 100% hålla sig borta ifrån när man är gravid. Dessutom kan det också vara vissa individuella hänsyn som måste tas till betraktning. Inga kroppar eller graviditeter är lika och det är viktigt att du hittar något som fungerar just för dig.

Hur mycket borde man träna som gravid?

Svaret på denna frågan är avhängig av flera olika faktorer. För det första så kommer det an på hur mycket tränade du innan du blev gravid? Om du är van att träna mycket, skriver helsenorge.no att du borde fortsätta på ungefär samma nivå som tidigare (detta är emellanåt inte en synonym med att du ska träna på precis samma sätt som innan)

Och om du har på vart väldigt lite fysisk aktiv innan graviditeten, måste du starta långsamt och successivt öka gradvis med din träningsmängd. Det är aldrig bra att gå från 0 - 100 innan träning, och du som är gravid så måste man vara extra försiktig. En annan faktor som måste tas till betraktning är träningsförhållandena runt om dig där du befinner dig. Man ska undvika att träna när det är för varmt eller om luftfuktigheten är alltför hög. Sådana förhållanden kan sätta en begränsning på träningsmängden för gravida. En tredje faktor är att de individuella förhållandena hos dig som gravid. Kvinnor som är i riskgruppen för tidig födsel, eller som tidigare har haft flera spontanaborter bör rådfråga sig med sin jordmor eller läkare enligt helsenorge.no. Det kan också vara andra medicinska orsaker till att man borde begränsa eller undvika träning under graviditeten. Därför är vi klar med att uppmana alla gravida att konsultera med jordmor eller läkare innan man startar igång sin träning under graviditeten.

Vilken träning ska man undvika under sin graviditet?

Man skall undvika all form av träning när det är fara eller slag eller stöt mot magen. Bland annat handboll, kampsport, fotboll och dykning från höga höjder och trampoliner. Vidare så skall man undvika att djuphavsdyka; tryckförändringen som händer vid att dyka på djupt vatten kan bidra till en olycka för fostret. Det är också vissa typer av övningar som man bör undvika som gravid, bland annat tung bänkpress för att det medför ett stort tryck i buken. När det kommer till intensitet på träningen ska den vara moderat enligt helsenorge.no. Detta betyder bland annat att man skall undvika tunga lyft och för hård konditionsträning.

Träning för buken- eller ryggsmärtor

Många gravida upplever att få rygg-eller buksmärtor under graviditeten. Träning kan lindra dessa smärtor. Exempel på träningsvarianter som kan vara bra i denna förbindelse är: Simning, cykling på ett lågt säte samt gungträning. Det är emellanåt viktigt att lyssna på kroppen, om en övning inom din träning gör ont så bör du hålla dig undan den. Upplevar man stora smärtor i ryggen eller i buken skall man kontakta läkare och eventuellt en fysioteraput.

Läs också