5 sätt att hålla kroppen frisk på
En frisk hälsa är något som engagerar de flesta. Att hitta användbara tips är svårt när det finns en djungel av missvisande information på sociala medier, tidningar, TV och annorstädes i samhället. I den här artikeln vill jag peka på enkla åtgärder som du kan göra för att uppnå bättre hälsa.
Bli matchad med en personlig tränare
Fyll i ett enkelt formulär så matchar vi dig med den personliga tränaren som bäst täcker dina behov
Jardar Vigre Gundersen
Publisert: 10-02-2022
Sök hjälp tidigt vid skador och smärttillstånd
Många som söker hjälp hos hälso- och sjukvårdspersonal tar kontakt efter veckor och månader med skade- och smärttillstånd. I en vanlig vardag ser vi som terapeuter en rad patienter som har gått runt med stress och oro relaterade till deras besvär i vardagen. På grund av stressen skapas en vardag präglad av negativitet, koncentrationssvårigheter, minskad sömn, bristande energi till meningsfulla aktiviteter och oro som sprider sig i kroppen. Genom att söka hjälp tidigt kan man få en pekpinne på orsak, bidragande faktorer och en målinriktad plan anpassad till varje individ för att minska besvären. Kom ihåg att ett smärtsprängt vardag har ringeffekter i vardagen annars.
Följ hälsomyndigheternas rekommendationer om fysisk aktivitet
Helsemyndighetenes anbefalinger om fysisk aktivitet er utarbeidet fra en rapport utgitt av verdens helseorganisasjon (WHO). Hensikten med anbefalingene er å redusere sykdomsbyrden i Norge og forebygge utviklingen av fysiske, så vell som psykiske plager. Anbefalingene til myndighetene er å bevege seg 150-300 minutter i uken med moderat intensitet, eller 75-150 min med høy intensitet. I anbefalingene inngår styrketrening 2x/uken for å forebygge lidelser som benskjørhet m.m. Dessverre har det seg slik at mange opplever vansker med å komme i gang med trening. Et enkelt tips kan være å begynne i det små og forsøke å inkorporere litt mer hverdagslig aktivitet (gå til butikken, gå en 10 minutter tur, ta 20 knebøy etc). Ved å oppfylle helsemyndighetenes krav om fysisk aktivitet forebygger man en rekke livsstilssykdommer som hjerte- og kar problematikk, hypertensjon, høye kolesterol verdier, artrose, osteoporose, depresjon m.
Träna styrka och kondition veckovis
Träning har som många vet många hälsofördelar, både fysiska och psykiska. De som tränar veckovis har lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, tarmcancer, bröstcancer för kvinnor, tidig död av alla orsaker, artros, höftfrakturer, fall, depression och demens. Styrketräning bidrar till ökad styrka, man bränner kalorier mer effektivt, minskning i bukfett, minskat fettmassa (i kombination med kost), lägre risk för skador, förbättrad hjärt-hälsa och minskade blodsocker-/blodfetter. Konditionsträning har många av de samma effekterna, men påverkar mer det kardiovaskulära och respiratoriska systemet (hjärtat, blod och lungorna). Genom systematisk träning blir man allmänt sett mer robust för olika typer av stimuli, man får mer välbefinnande, lever längre och har lägre blodtryck.
Sök hjälp om du har svårt att komma igång med träningen
Nu när vi har gått igenom några av fördelarna med fysisk aktivitet och träning kan det vara svårt att veta var man ska börja. I grunden är det inte så farligt. Det viktigaste är att komma igång. Men man bör vara försiktig med den här "allt eller inget" mentaliteten. Livsstilsförändringar behöver inte vara en omvälvning av hur vardagen ser ut just nu. Genom att ta kontakt med någon som är duktig på området träning och rehabilitering, inklusive fysioterapeuter, naprapater och personliga tränare, kan man få en kickstart och saker kan kännas mer hanterbara. Se till att dina intressen tas tillvara och att du känner en viss grad av kontroll över vad som händer.
Prioritera sömn och meningsfulla aktiviteter
Sömn är avgörande för att hjälpa oss att läka fysiskt, återhämta oss efter sjukdom, hantera stress, lösa problem, minnas och förbättra motoriska förmågor. En god natts sömn handlar inte bara om mängden, utan också kvaliteten. Enkla tips för att förbättra sömnen kan vara att ha en fast dygnsrytm, inte ta koffein efter klockan 5 på eftermiddagen, vara aktiv varje dag, undvika blått ljus 30 minuter innan sömnen och prioritera avkopplande aktiviteter under de sista timmarna innan sömnen. Ett annat tips är att lägga in lite tid för meningsfulla aktiviteter varje dag. Det kan vara en promenad med en vän, en fika med någon du tycker om eller en träningspass. Det är viktigt för att ha en balans mellan stress och glädje i vardagen.